Різдвяник!

03 січня 2019

Різдво - одне з найтепліших, найдобріших, найулюбленіших свят для українців. Тож і не дивно, що воно встигло надбати собі цілу плеяду різних звичаїв та традицій. А серед них - і традиції різдвяної випічки.

Наші пращури називали святковий хліб “рождеством”, “різдвяником” або й просто “різдвом”. З дріжджового пшеничного тіста ліпили два валики, скручували їх у джгут і згинали у формі підкови. А кінці накладали один на одний із запасом, щоб вийшли кумедні ріжки. Спечений різдвяник клали на миску з кутею, а потім вішали на стіну під образами, щоб увесь рік щастило.

Для святкування Різдва випікали декілька різновидів хліба. Окрім обрядового різдвяника, що зберігався впродовж тривалого періоду, був і звичайний хліб, який споживали під час вечері. Останній був символом новонародженого Христа, і подекуди під час замішування тіста в нього додавали свяченої води. Обов'язковим був і книш - кругла паляниця із маленьким хлібенятком зверху для душ померлих.

А ще у давнину на Святвечір за хліб ховався батько родини і запитував дітей, чи вони його бачать. Діти мали дати заперечну відповідь. "Дай, Боже, щоб і на той рік не бачили, щоб і на рік хліб уродив", - відповідав в такому випадку втішений господар.

Україна велика, різдвяні звичаї всі і не перерахуєш. Але в одному ми чомусь впевнені: випікати хліб власноруч вам ну точно не захочеться... Та й не треба - довірте справу професіоналам! Різдвяні калачі та кекси, імбирні пряники та святкові батони - смаколиків вистачить усім.

Веселого та смачного вам Різдва!